Västkustens folkbåtsflottilj ... 2003

Västkustens folkbåtsflottilj ... 2003

Tjörn Runt 2003

Årets Tjörn Runt lovade 3-6 m/s nord - nordväst. Vid starten blåste en nordan på ca 4 meter och allt såg lovande ut. 30sekunder efter startskottet var det dock någon som stängde av fläkten varpå paniken spred sig i huvudet med de senaste tre årens vidlösa Tjörn Runt i minnet. Med en fart på mellen 0,4 och 1,2 knop "stormar" fältet fram mot brofästena. Nu gäller det att hitta rätt strömfåra.

1301- Källström kommer iväg bra följd av 1143 - Parknäs och storfrämmande från Stockholm 1358 - Donald Bratt, för dagen i lånad båt. Vägen ut mot Wallhamn går i puffarnas tecken. Ledningen varierar men efter ett tag kommer 1299 - Björfjäll loss och 1358 - Bratt hakar på. 1301 fastnar i en klunga och blir ett par hundra meter efter.Vinden bygger upp mer och mer och när vi når Dyrön kommer det ordentliga körare på en 8-10 meter över land från NV. 1299 som har byggt upp en avsevärd ledning ser bakifrån ut att ha "parkerat" västerut när 1358 och 1301 närmar sig snabbt. Vid väggen är vi ikapp och 1301 är förbi.

Ut i västerhavet väljer vi alla tre att gå söder om Eggskär för att sen slå över på ett långt babordslag mot Kyrkesund. 1299 och 1358 chansar på utsidan Härön och när vi i 1301 närmar oss Kyrkesund möts vi av en armada av båtar som har vänt och kommer emot oss för att gå runt Härön på utsidan. Tjoande och stimmande berättar de att "- Det går inte att komma igenom!" "- Det är kaos därinne!"

Funderande över om det månne kan vara en containerbåt som ligger sänkt på tvären eller kanske någon som brinner väljer vi trots allt att försöka. En Folkbåt brukar ju alltid få plats - vilket är devisen som gäller hela sommaren när man skall lägga till i en välfylld bohuslänsk hamn. Den visar sig fungera även här. Vi rinner igenom förhållandevis smärtfritt trots att en stor motorbåt gör sitt bästa med att vara i vägen genom att köra lite fram och sen lite back beroende på hur folk skriker på honom. Visst, det är trångt och alla har väl inte ankrat upp på det mest sjömansmässiga sättet men så länge de ligger still så går det ju att beräkna. Vår ringa djupgående gör att vi kan utnyttja bredden på farleden i norra Kyrkesund maximalt. När vi ser grässtråna på vattenytan slår vi och kan därigenom passera ett tjugotal båtar. Inloppet till Stigfjorden blir odramatisk och vi spanar efter andra Folkbåtar men den enda vi ser är en åskådare på den södra sidan av fjorden. Vi hittar ett bra lovart spår och gör god fart hela vägen in mot mål. I mål går vi samtidigt som vinnaren i startgruppen före oss.

Nu började det kännas som detta skulle kunna bli något riktigt bra. Resultatet lät dock dröja på sig och inte ens under söndagen fanns vi med på de prelilminära listorna, hade de tappat bort oss. Vår egna uträkning visade dock på en plats bland de 8 bästa totalt och en 3:e plats i startgruppen. Det trista meddelandet kom sen. Man hävdade att vi tjuvstartat och därför erhållit 30 minuters tidstillägg... Vad säga ? Visst det är lätt att skälla på domaren men vad hjälper det. 6 timmars segling i god vind kan ju ändå inte vara bortkastade. Det svåra är att förklara för gastarna som hävdar med emfas att detta måste vara fel. Rätt eller fel så får vi en ny chans nästa år.
Må det bli vind även då.

Peter Källström

Resultat Tjörn Runt

1. 1299 - Björfjäll
2. 1358 - Bratt
3. 1143 - Christer Parknäs
4. 1301 - Källström
5. 547 - Andersson
6. 1195 - Andersson

 

Guldpokalen i Aabenraa 2003

Efter en bra placering på SM i Lomma beslutade vi oss för att se hur långt detta räcker på Guldpokalen i Aabenraa. Efter förberedelser och lån av kärra samt byte av bil så var allt klart. Vi kommer fram till Aabenraa och börjar med registrering samt inmätning. Inmätningen var iform av vägning vilket innebar att allt skulle ut efter att masten kommit på plats. Hmm nytt roder skulle vi väga in? Vi vägde 1930 kg exakt och efter detta kunde ju inget gå fel. Invigningen avklarades med pompa och ståt och Borgmästaren önskade alla välkomna.

Dag 1: Två seglingar skulle genomföras och efter ett avbrutet försök i ingen vind kom det igång ordentligt. Vi fick en ökande vind på ca 10-12 m/s och Danskarna visade oss var skåpet skall stå. Dom seglar tydligen i alla väder.

Dag 2: Ännu mera vind 14-16 m/s med byar upp mot 18 m/s endast en segling och tur var det för vi hade inte orkat segla en meter till efter att vi kommit i land. Vi hade dock en notering med oss och det var 10,8 knop på länsen. Vi låg nu efter 3 seglingar på 21 plats.

Dag 3: Nu blev det för mycket även för danskar. 20-24 m/s i byarna och dagens seglingar sköts upp till nästa dag.

Dag 4: Fortfarande mycket vind men det gick att segla ca 12-13 m/s. Många var taggade för att göra bra ifrån sig och därför blev det incidenter som resulterade i att 2 master gick av. Seglingsmässigt gick det inte alls vi sjönk längre och längre ner i fältet och slutade efter 5 seglingar på 26 plats.

Sammanfattning.
Vi fick lära oss mycket om hur det är att segla och starta i stora fält och kom hem i ett stycke med en stor erfarenhet rikare. Jag hoppas att vi kan bli flera från Göteborg och Sverige som är med i större Folkbåtsregattor för det är helt klart på tiden att vi i Sverige visar att vi också kan vara med och ge danskar och tyskar en match.

Vinden är fri!
SWE-1270 Mats Hansson